Van ontwerp tot opening – hier vind je een korte samenvatting van de realisatiefase. Meer (actueel) nieuws, lees je bij ‘Nieuws’.
2 september 2017: opening
Op zaterdag 2 september wordt de Natuurspeeltuin feestelijk geopend. Om 10.45 uur gaan de hekken open en kunnen kinderen, ouders, opa’s en oma’s, donateurs en alle andere geïnteresseerden de speeltuin komen bekijken én uitproberen. Om 12.00 uur wordt de Natuurspeeltuin officieel geopend door wethouder Hans Rasch en het kinderpanel. De rest van de dag kun je natuurlijk gewoon lekker spelen en rondkijken, en je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals knutselen en schminken, of een lekker ijsje of stukje vlees van de barbecue eten.
Zomer 2017: aanleg
Vakantietijd? Niet voor de mannen van Van den Berg hoveniers en ontwerper Fanni Tesselhof. Zij werken in juni, juli en augustus juist hard aan de Natuurspeeltuin. Graven, zagen, metselen – je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt op het speelterrein. Alles wordt in het werk gesteld om de speeltuin op 2 september te kunnen openen. Ook kinderen, hun ouders en andere vrijwilligers helpen af en toe een handje, bijvoorbeeld op de klusdag op 15 juli (zie foto’s).
Februari 2017: presentatie definitief ontwerp
Op maandag 13 februari 2017 presenteerde landschapsarchitecte Fanni Tesselhof van ontwerpbureau Groene Spil tijdens een goed bezochte vrijwilligersbijeenkomst een schitterend ontwerp voor de natuurspeeltuin, die de volgende speelmogelijkheden zal bieden:
- Een peuterplek waar de allerkleinsten vooral zintuigelijke ervaringen kunnen op doen in de modderkeuken, bij de aardbeienbak en met een waterpomp.
- Een speelbos met veel los materiaal om zelf een hut of schuilkuil te bouwen, te klimmen en slingeren in de bomen en je heel goed te verstoppen.
- Een strandwal met hoogteverschillen, een tien meter lange tunnel en een natuurlijke waterloop.
- Het favoriete onderdeel van de leden van ons kinderpanel: een eiland met verschillende oversteekmogelijkheden, een dwaalbos en natuurvriendelijke oeverbeplanting/moerasgebied.
- En ten slotte een boomgaard waar kinderen zelf fruit kunnen plukken en dit ontspannen op kunnen eten in een hangmat.
Vier van de vijf speelwerelden zullen ook voor kinderen in een rolstoel toegankelijk zijn, onder meer door de aanleg van (half)verharde paden, brede bruggen en een brede tunnel. Daarnaast komen de onderdelen die bediend kunnen worden, zoals de waterpompen en muziekpalen, op rolstoelhoogte. En uiteraard is er een aangepast toilet op het terrein.
December 2015: ontwerpfase
De werkgroep Ontwerp is nu een aantal keer bij elkaar gekomen. Deze werkgroep bestaat uit Madicke Stoute, Joan Doolhof, Fanni Tesselhoff (van de Groene Spil) en Martine Rijfkogel. Zij hebben een plan van eisen opgesteld waarmee Fanni nu aan de slag gaat. Zij zal het ontwerp en een deel van de uitvoering van de Natuurspeeltuin verzorgen.
Het thema van de Natuurspeeltuin is “de geheime tuin”. De werkgroep heeft de hulp van alle basisschoolleerlingen in Voorschoten ingeroepen. Zij mochten een ontwerp maken voor de nieuwe Natuurspeeltuin. Hangmatten, slingertouwen, klimbomen, vogelhuisjes, geheime hutten en nog heel veel andere spannende, uitdagende ideeën zijn in de ontwerpen verwerkt.
De leerlingen met de meest originele ideeën zijn uitgenodigd om in het kinderpanel plaats te nemen en mee te denken over het definitieve ontwerp van de Natuurspeeltuin: Jasper Grijseels (groep 4), Nicole Krabben (groep 5) en Lilly Hartgens (groep 4) van de Nutsschool; Kim de Graaff, Cas Hoogmans en Daan Zwart (groep 6) van de Regenboogschool; Ibram, Dilara, Laura en Maren (groep 7, Ter Lips), Wouter, Boris en Jasmijn (groep 7, Multatuli) en June Massa (groep 7, OBS de Vos).